Oppskrifter

Trenger du tips til gode retter du kan lage av råvarene fra Helmersen? Her finner du enkle oppskrifter. 


STANGEKYLLING DAMPET MED ØL

Oppskrift fra Stange, som vi er forhandler for. 

En velsmakende tilberedningsmetode som imponerer gjestene hver gang.

Egner seg best på grillen (helst under lokk), men fungerer også i stekeovn (180°C).

Steketid: beregn en halv time per kg kjøtt.

Tre kyllingen ned over en åpnet, litt over halvfull ølboks (50 cl), ha 2 kvister fersk rosmarin og 3 fedd hvitløk i ølboksen. Ølboksen virker som et stativ så kyllingen står støtt.

Kyllingen kan smaksettes på mange vis, her er 3 alternativer:

  1. Bland en marinade av like deler søt chillisaus, honning og soyasaus + 2 hakkede hvitløkfedd. Pensle kyllingen før og under steking.
  2. Løft på skinnet og legg urter under (evt. urtesmør). Benytt det du har/liker av friske urter + salt og pepper.
  3. Løft skinnet på kyllingen og putt lagvis skiver av lime og hvitløk inn under skinnet. Deretter pensler du godt med en blanding av olivenolje, paprikakrydder, salt og pepper.

HEL LANDKYLLING

Oppskrift fra Stange, som vi er forhandler for. 

Til 4 personer

Dette trenger du:

  • 1 hel Landkylling
  • 1 sitron i båter
  • 1 kinesisk hvitløk eller 3 fedd
  • 1 potte basilikum
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

Løft på skinnet og legg basilikumblader under, smør inn kyllingen med smør, salt og pepper.

Press over sitron og legg resten av båtene inn i kyllingen sammen med hvitløk.

Ha eventuelt litt vann, kyllingekraft eller hvitvin inn i kyllingen.

Stekes i ovnen på 180°C.

Beregn en halv time per kg kjøtt og la den hvile i 10 minutter før servering.

En gylden regel er når du stikker i kyllingen og det kommer klar kraft ut er den ferdig.


ANDEBRYST MED BALSAMICO OG FIKEN 

Oppskrift fra Stange, som vi er forhandler for. 

Til 4 personer

  • 3 andebryst
  • 6 fiken
  • 2,5 dl rødvin
  • 2,5 dl balsamico
  • 500 gr sukker

Snitt fettsiden av andebrystet i et rutemønster.

Brun brystene med fettsiden ned i en varm og tørr panne, og raskt på den andre siden.

Stek i ovnen med fettsiden opp på 180°C i ca. 25 min. (svoren skal være sprø som ribbesvor).

Balsamicofiken

Kok opp rødvin, balsamico og sukker og reduser til den tykner.

Kutt opp hele fiken og bland den opp i balsamico-glacèn.

Legg en blanding av god norsk salat på en tallerken.

Skjær brystene i skiver og legg oppå salaten, fordel fikenblandingen over.


BLODAPPELSIN MED KLASSISK SJOKOLADEMOUSSE OG TOBAKKSBLAD 

Oppskrift fra Summerbird, som vi er forhandler for.

Til 6-8 personer

Sorbet

  • 500 g blodappelsinsaft
  • 170 g sukker
  • 40 g flytende glukose
  • Litt vaniljesukker
  • Saft av 1/2 sitron
  • Skall fra 1 sitron

Kok blodappelsinsaft, sukker, glukose og vanillesukker. Kjøl saften ned og smak til med sitronsaft og sitronskal. Massen kjøres i ismaskinen til ønsket konsistens er oppnådd.

Sjokolademousse

  • 75 g sukker
  • 150 g blodappelsinsaft
  • 120 g pasteuriserete eggeplommer
  • 200 g hakket, mørk sjokolade
  • 375 g fløte

Varm opp sukker og blodappelsinsaft, inntil sukkeret er oppløst (varmes til ca. 50 grader). Hell massen over eggeplommene under omrøring og hell massen tilbake i gryten. Rør på svak varme til massen blir tykk og kremet. Hell den lune masse over sjokoladen og rør inntil konsistensen er helt glatt. Pisk fløten lett til skum og når sjokolademassen har kjølnet til stuetemperatur vendes fløten forsiktig inn. La moussen stå til kjøling et par timer før den serveres.

Tobakksnougatine

  • 400 g sukker
  • 10 g rene tobakksblad

Smelt sukkeret over svak varme. Når sukkeret er helt smeltet og gyldent i fargen, tilsettes tobakksbladene. Hell karamellen ut på et stykke silikonpapir og la den stå en halv time. Når karamellen har blitt hard knuses den grovt i en morter.

Sjokoladerør
300 g mørk sjokolade, tempereret

Smør den tempererte sjokoladen ut på et stykke plast, som er ca. 5 cm bredt og 10 cm. langt. Mens sjokoladen fortsatt er myk foldes den om seg selv slik at den ligner et rør. Når sjokoladen har blitt hard tas plasten forsiktig av røret og fylles med sjokolademousse. Dryss med kakao.

Servering:
Drys en smule tobaksnougatine ud på en tallerken, kom chokoladerøret på og afslut med en kugle sorbet.